Ce este terapia manuală

Terapia manuală ortopedică este o tehnică prin care se tratează aproape orice tip de problemele musculo-scheletice doar cu ajutorul mâinilor terapeutului. Tratamentul implică mobilizarea articulațiilor și mușchilor în direcții specifice, cu viteze diferite (HVLA – high velocity, low amplitude) pentru recâștigarea mobilității (mobilizări și manipulări), pentru a reduce durerea și pentru a restabili funcția normală în țesuturilor și articulații.

Când se folosește terapia manuală?

Prin terapia manuală ortopedică se tratează afecțiunile acute și cronice ale organismului, inclusiv capul, gâtul, spatele, brațele și picioarele. Când cineva suferă de o tulburare neuro-musculo-scheletică, un program de reeducare și corectare a mișcării este necesar pentru a restabili circulația, funcționalitatea și revenirea la activitățile depline.

Serviciile unui terapeut manual sunt recomandate dacă aveți afecțiuni musculare, probleme articulare sau afecțiuni ale țesuturilor moi care va afectează mișcarea, forța, postura sau provoacă durere.

Ce se poate trata prin terapie manuală

Prin terapie manuală ortopedică se poate trata/recupera:

  • Dureri vertebrale (cervicalgii/dorsalgii/lombalgii)
  • Dureri musculo-articulare (luxații/entorse/fracturi)
  • Tulburări comune asociate cu traumatismul,
  • Recuperarea postoperatorie,
  • Starea proastă, suprasolicitarea,
  • Leziunile sportive,
  • Obezitatea,
  • Accident vascular cerebral, diabet, cancer, boli cardiac,
  • Tulburări de echilibru.

Studiile au demonstrat în mod constant că prin combinarea acestei terapii cu exerciții fizice adaptate (kinetoterapie) și câteva principii de educație se obține abordarea optimă a îngrijirii conservatoare (non-chirurgicale) și postoperatorie a problemelor musculo-articulare.

Terapia punctelor de tensiune

Punctele de tensiune (trigger points) sunt mici contracturi din mușchi care apar atunci când mușchiul este traumatizat/accidentat sau suprasolicitat. Foarte des aceste puncte de contractură sunt asociate cu durerile de cap, gât, umeri, dureri de spate, cotul jucătorului de tenis sau sindromul de tunel carpian.

Prin terapia punctelor trigger (folosită asupra fasciei) se pot elibera durerile asociate cu aceste zone și totodată vă va ajuta în redobândirea mobilității articulare și dezvoltareaa forței în segmentul afectat.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM!