DryNeedling

Terapia Dry Needling (Terapia Acelor Uscate) este o tehnică aplicată în scopul ameliorării rapide a durerilor musculare. Rezultatele sunt foarte rapide, durerea este redusă la 10 minute de la finalizarea procedurii. Durerea poata scadea în intensitate chiar și la jumătate după o primă ședință.

Cum functionează terapia dry needeling

Dry needling-ul este o tehnică medicală care se ajută de anatomie, fiziologie și biochimie pentru a avea success. Modul său de acțiune este împărțit în două categorii: mecanic și biochimic.

Atunci cand introducem un ac, de fapt schimbăm presiunea celulară a zonei respective, creând un microtraumatism controlat, se accelerează metabolismul local, acest lucru însemnând, de fapt, o accelarare a vascularizatiei. Acest traumatism generează, printre altele, pornirea mecanismului de vindecare.

Din acel moment asistam la un spectacol oferit de corpul uman. Acesta, în functțe de afecțiunea de care suferă (inflamație, contractură, etc.), în momentul în care se crează acest traumatism controlat, activează acidul arahidonic, mobilizând mediatori inflamatori și compuși chimici ce ajută la vindecarea afecțiunii:

  • Mediatori inflamatori din gama COX 2;
  • Prostaglandine protectoare – ajută la o bună gestionare a inflamtiei;
  • Peptide opioide – endorfină, encefalină, donorfină, ofanina – ajută la reducerea durerii având impact direct asupra receptorilor durerii;
  • Peptine non opioide – serotonina, oxitocina, reduc nivelul cortizonului (stresului).
terapia dry needeling

Cand se vad rezultatele terapiei dry needling

Aceasta este partea cea mai frumoasă a tehnicii. Rezultatele sunt foarte rapide, durerea este redusă la 10 minute de la finalizarea procedurii. Durerea poata scădea în intensitate chiar și la jumătate după o primă ședință. Frecvența ședințelor este influențată 100% de simptomatologia pacientului. Ce este și mai frumos în aceasta tehnică, este că acolo unde există limitari in mobilitate, terapia are o influență directă, iar dupa prima ședință se pot observa creșteri în amplitudinea articulară.

Este important ca pacientii să înțeleagă că această tehnică ajută la scăderea durerii, însă nu tratează cauza. Cauza durerii este abordată întotdeauna prin kinetoterapie și necesită exerciții fizice medicale, realizate sub supravegherea unui specialist în motricitate.