Certificat chiropractica Alexandru Baciu

Chiropractica

Chiropractica este o formă de medicină alternativă/neconventională care se concentrează pe manipularea uşoară a coloanei vertebrale pentru a trata durerea si a elimina dereglările sistemului nervos, cum ar fi durerile de cap (migrene), dureri de spate, cervicalgia, lombosciatica, umăr mixt, hernie de disc, nevralgii, etc.

Tratamentul chiropractic a fost cunoscut cu mii de ani în urmă ţînând cont de picturile antice descoperite în Egipt şi Grecia care ne amintesc de metodologia de bază a tratamentului chiropractic de astăzi. Chiropractica modernă a fost înfiinţată în 1895 de americanul Daniel David Palmer,

Chiropractica este o tehnică ce tratatează cu precădere afecțiunile coloanei vertebrale însă se poate aplică aproape la nivelul oricărei articulație a corpului. Astfel, orice deplasare osoasă care impietează asupra capacității conductoare a nervilor va provoca un dezechilibru care se manifestă că boală.

În cadrul Centrului de Recuperare Medicală KineticFIT, manevrele specifice de chiropractica sunt efectuate de către colegul nostru, Alexandru Baciu, chiropractician acreditat de către Ackermann College Sweden.

Principiul de bază al chiropracticii spune că organismul se poate vindeca atunci când sistemul osos este corect aliniat, iar sistemul nervos funcționează normal. Astfel chiropractica restabilește sănătatea prin intermediul manipulării articulațiilor, în special la nivelul coloanei vertebrale. Când vertebrele nu sunt aliniate, teoria spune că transmisiile nervoase sunt afectate, acest lucru determinând apariția durerilor de spate, articulații, etc.

Metoda a fost descoperită de Daniel Palmer, un cetățean canadian, care a vindecat de surzenie un angajat prin simplă reașezare a câtorva oase ale coloanei vertebrale. Pornind de la această reușită, Palmer și-a dedicat întreagă atenție studiului coloanei vertebrale. El a descoperit că face parte din cele 3 elemente fundamentale ale corpului uman: înconjoară și protejează măduva spinării, un element-cheie al sistemului nervos; servește că sprijin pentru un număr mare de mușchi; este formată dintr-o serie de oase unite, ceea ce implică și prezența a tot atâtea articulații.

În ce constă o ședința de chiropractica?

Primul examen chiropractic include o investigație completă a coloanei vertebrale și anamneză (istoricul medical) pacientului. Terapeutul va analiză zona dureroasă prin observare și palpare. De asemenea, în unele cazuri, se vor realiza anumite analize pentru a exclude o cauza infecțioasă sau alte probleme de sănătate care pot necesită un alt tip de tratament.

Chiropractica diferă de osteopatie prin aplicare, mișcările nefiind rapide, iar forța este minimă, pentru a nu avea un efect traumatic. Terapeutul își dirijează forța aproape la fel cum ar face-o mușchii, căutând poziția optimă pentru a așeza la loc osul deplasat. Scopul manevrelor este acela de a debloca un anumit segment vertebral, după care se încearcă întărirea anumitor grupe de mușchi prin intermediul tehnicilor întâlnite în chineziologie aplicată.

Vizează inițial ameliorarea durerii

Tratamentul este împărțit, de obicei, în 3 etape. Primele ședințe au loc la distanțe scurte de timp și au că scop ameliorarea imediată a durerii. În cea de-a două etapă, ședințele au rolul de a continuă procesul de vindecare și de a preveni recidivă. În ultima etapă, ședințele se realizează cu scopul de a menține starea de sănătate a pacientului. Numărul de ședințe chiropractice variază de la pacient la pacient, în funcție de situație. În cazul în care este vorba de afecțiuni cronice, grave sau care sunt determinate de alte probleme de sănătate, tratamentul va fi unul de lungă durata.

Vindecă o serie de afecțiuni

Această tehnică este foarte eficientă în caz de dureri de spate, deviații de coloana, nevralgii, nevrită, dislocări, dureri articulare, hernie sau înțepare a discului intervertebral. De asemenea, chiropractica este folosită pentru a atenua artrită, reumatismul, migrenele, esofagita, gastrită, durerile de piept, amețelile și zgomotele din urechi. Mai mult, dismenoreea, indigestia și infertilitatea ar putea fi ameliorate că urmare a îmbunătățirii fluxului energetic după tratament. Este puțîn probabil că această metodă să fie dăunătoare, în cazul în care alte metode nu au reușit să rezolve problemele de sănătate. Totuși, în cazul anumitor boli precum: cancer, fracturi, boli infecțioase și neurologice, tratamentul chiropractic este contraindicat.

Text: Elena Diaconu