Afecțiuni cardio-vasculare

Majoritatea pacienţilor cu boli cardiovasculare consideră că doar tratamentele medicamentoase şi procedurile medicale la care sunt supuşi sunt singurele în a le rezolva problemele. Totuşi, kinetoterapia aduce beneficii de care pacienţii nu sunt conştienţi.

Dintre aceste beneficii este important să menţionăm: scăderea recuperarea cardiovascularaîn greutate, scăderea frecvenţei cardiace şi a tensiunii arteriale atât de repaos, cât şi de efort, scăderea nivelului de colesterol total, scăderea trigliceridelor, a LDL colesterolului, îmbunătăţirea HDL colesterolului, efecte antiaritmice, ameliorarea sensibilităţii la insulină.

Amintim şi îmbunătăţirea capacităţii de efort, efect hipoglicemiant, ameliorarea depresiei, reducerea spitalizărilor, a morbidităţii si a mortalităţii de cauză cardiovasculară.

Cum se stabileşte programul pentru recuperarea cardiovasculară?

În urma tuturor explorărilor clinice şi paraclinice efectuate de către cardiolog, kinetoterapeutul va putea ulterior să stabilească un program specific de recuperare şi de exerciţii kinetoterapeutice.

Programul de recuperare cardiovasculară este important şi obligatoriu pentru pacienţii care au suferit o intervenţie cardiacă. Acesta ajută la: ameliorarea funcţiei cardiace creşterea capacităţii de efort creşterea forţei şi rezistenţei musculare educarea pacienţilor şi a familiilor acestora asupra tehnicilor de efort, determinarea aritmiilor şi a unor modificări electrocardiografice care apar în timpul efortului.

Când se începe recuperarea cardiovasculară?

Pentru pacienţii care au suferit o intervenţie pe cord deschis recuperarea începe din prima zi după operaţie, în terapie internsivă. Vom efectua exerciţii uşoare din decubit dorsal, din şezut la marginea patului şi exerciţii de respiraţie care sunt foarte importante. A doua zi pe salon, pe lângă exerciţii ridicări de la marginea patului, mobilizări active sau pasive, vom face primii paşi urmând ca în ziua a 5-a deja pacientul să poată urca un etaj.

În cadrul recuperării cardiovasculare se vor efectua între 3-5 şedinţe săptămânal. Este nevoie de minim de 12 săptămâni pentru obţinerea efectului de antrenament. Odată obţinut se va creşte nivelul de efort progresiv, în trepte, prin creşterea intensităţii sau a duratei efortului. Ulterior, pentru a menţine acest efect de antrenament, se vor face minim 2 şedinţe săptămânale.

Durata totală a recuperării este undeva, aproximativ, de la 3 la 6 luni. O şedinţă durează între 40-50 minute cu o perioadă iniţială de încălzire. Acesta are rolul de a pregăti organismul pentru efort, prin exerciţii uşoare de încălzire timp de 10-15 minute.

Cum se desfăşoară recuperarea cardiovasculară?

Antrenamentul propriu-zis este pe bandă de alergare sau pe bicicletă ergometrică pacientul fiind permanent monitorizat. Se măsoară tensiune arterială, pulsul, urmărim EKG-ul, nivelul de oxigenare al sângelui. Se va încheia ora de recuperare cu o perioadă de revenire a organismului după efort. Aceasta durează 10-15 minute şi constă în exerciţii simple de relaxare.

Pe lângă pacienţii care au suferit o intervenţie pe cord deschis, la sala de recuperare pot veni şi pacienţi cu risc cardiovascular scăzut sau mediu, pacienţi cu patologie venoasă sau arterială, pacienţi care au suferit proceduri cardiologice intervenţionale, adică angioplastii şi pacienţii cu dispozitive implantabile.

Sursa: clinicco.ro

programează-te acum!