… o frază care pune pe jar orice părinte.

În timp de durerile de spate sunt foarte frecvente în rândul adulților, la copii se întâlnesc mult mai rar. De aceea, orice durere acută sau cronică este luată mult mai în serios de medicul pediatru.

De cele mai multe ori cauza durerilor de spate la copii are punct de plecare în țesuturile moi paravertebrale (mușchi, tendoane, ligamente) din cauza pozițiilor vicioase sau a suprasolicitării. Copiii, instinctiv, tind să evite activitățile care le-au provocat un disconfort, ceea ce ajută la remiterea simptomelor.

Un ghiozdan prea greu este una din cauzele suprasolicitării la copii, ce poate induce dureri la nivelul gâtului, umerilor, contracturi musculare. Greutate recomandată a ghiozdanului este de 10% din greutatea copilului (la un copil de 30 kg, greutatea ideală a ghiozdanului este de 3 kg), în nici un caz să nu depășească 20% din greutatea copilului.

O altă cauza pot fi deformările structurale ale coloanei vertebrale, cum sunt scoliozele și cifozele. Părinții pot observă la baie sau pe plajă unele asimetrii, cum ar fi: un omoplat mai evident decât celălalt, un umăr mai jos, o poziție vicioasă la birou, și ar trebui să se adresese medicului specialist pentru stabilirea unui diagnostic și începerea unui program de recuperare.

Dacă simptomele persistă, este foarte important de a exclude alte cauze posibile (infecții, fracturi, discopatii, tumori) prin examen clinic și paraclinic când este indicat (analize de laborator, radiografii, RMN).

Autor:
Dr. Magda Aprica